Knjižni sejem logo

  Glasujte za knjigo leta 2020

  Tadej Golob bo prvič po nesreči spregovoril za javnost o tistem zgodnje septembrskem dnevu, o padcu v globino, o prebujanju in vračanju. In seveda o svojem Virusu, novi knjigi, ki jo pripravlja. Komaj čakamo!
  Slovenski mali založniki so pripravljeni storiti marsikaj, da bi njihove knjige dosegle bralce. V časih, ko so fizične knjigarne, kolikor jih je sploh še, zaprte, so odločilnega pomena spletni nakupi. Kako poslujejo in kako delujejo slovenske spletne knjigarne? Je rešitev v povezovanju ali v individualnih gverilskih rešitvah? Svetovni knjižni trg obvladujejo spletni velikani, ki narekujejo svojo cenovno politiko, toda vse več založb spet vzpostavlja svoje neodvisne knjigarne. Mar pri nakupu na spletu res šteje samo še cena in hitrost in povsem pozabimo na celostno nakupovalno izkušnjo? Agata Tomažič se bo o izzivih spletnega nakupovanja pogovarjala s predstavniki založb različnih programskih usmeritev.

  Niko Grafenauer že desetletja ustvarja in neumorno niza nove knjige in nove pesmi. Z njim se je o njegovi življenjski poti pogovarjala Alenka Puhar.

  Nikovo obletnico so počastile tudi založbe Mladinska knjiga (Kaj ima sonce najraje), Grafenauer (Živali, živali vsenaokrog in Pedenjped gre v Pedenjsvet), Beletrina (Mahajana) in Morfem (Halomušnice) z jubilejnimi izdajami.
  Niko Grafenauer že desetletja ustvarja in neumorno niza nove knjige in nove pesmi. Letos, ob njegovi 80. obletnici, smo posneli kolaž njegove življenjske poti, ki so ga obogatili prijatelji in kolegi – Marjan Manček, Marjanca Jemec Božič, Aleš Berger, Alenka Sotler, Milan Matos, Manca Košir, Pavle Učakar, Mitja Čander, Jože Možina, Milena Mileva Blažič, Darka Kajnih Tancer, Miroslav Košuta in Vlado Kreslin – ter nam zaupali tudi kakšno anekdoto, da ga bomo bolje spoznali.

  Nikovo obletnico so počastile tudi založbe Mladinska knjiga (Kaj ima sonce najraje), Grafenauer (Živali, živali vsenaokrog in Pedenjped gre v Pedenjsvet), Beletrina (Mahajana) in Morfem (Halomušnice) z jubilejnimi izdajami.

  36. e-Slovenski knjižni sejem bo odprt do ponovnega odprtja knjigarn.

  Program

  Program je objavljen!

  Katalog razstavljalecv

  Katalog je objavljen!

  Vrtiljak naslovnic

  Založbe priporočajo

  1
  Dni
  1
  Dogodkov
  1
  Dogodkov razstavljalcev
  1
  Razstavljalcev
  Pred nami je 60. Jazz festival Ljubljana. Letošnji program še posebej odraža bogastvo slovenske glasbene scene, ob tem pa ponuja vznemirljiv izbor mednarodnih umetnikov. Festival je ogledalo značilnosti časa in trenutka, v katerem živimo, pa tudi raznovrstnosti domačega godbenega prizorišča v vseh njegovih odtenkih, tako generacijsko kot po načinu glasbenega izražanja. Lahko zatrdimo, da še nikoli doslej nismo bili priče tako močno razvejanemu glasbenemu dogajanju v Sloveniji s številnimi avtorji in glasbeniki, ki delujejo v širokem polju jazza. Pogumni pristopi in odlične izvedbe so naju prepričali, da mora biti festival prav tako pogumen. Poslanstvo Jazz festivala Ljubljana je zagotoviti prostor novim snovanjem. Želiva, da bi vsi delovali v smeri, da bosta tako letošnja kot jubilejna izvedba festivala prihodnje leto najlepši praznik glasbe za domačo in mednarodno glasbeno skupnost ter številne obiskovalce.

  Prvi veliki korak v tej smeri je letošnja ponudba desetih brezplačnih koncertov v Parku Cankarjevega doma. Poudarek je na predstavitvah domačih zasedb in slovenskih glasbenikov kot vodij ali delov mednarodnih zasedb. Poleg tega bo Park prostor še za novi Oder pri starem drevesu, kjer bo z godbenimi vložki posegala mlada, nadobudna generacija glasbenikov, ki v svojem ustvarjanju razmišljajo kreativno. V Parku bo potekalo celodnevno dogajanje, namenjeno tako posameznikom kot družinam. Kot je že običaj, bomo pripravili tudi poseben program za najmlajše.

  Prenovljeni koncept festivala je lahko uspešen samo s podporo občinstva. Od samega začetka oblikovanja letošnjega programa sva imela v mislih vaše zadovoljstvo in sloves programsko najbolj drznega festivala v Evropi*. Meniva, da se drznost ne izkazuje samo z imeni uveljavljenih izvajalcev, ampak tudi s spodbujanjem domače ustvarjalnosti, ki lahko zaživi najbolje, kot je mogoče, samo z vašo podporo.

  Dobrodošli v neomejeni kozmos kreativnosti in glasbenih užitkov!

  Bogdan Benigar, programski vodja 60. jazz festivala ljubljana

  Bogdan Benigar

  programski vodja 60. Jazz festivala Ljubljana

  Cankarjev dom
  Vodja programa jazza in glasb sveta


  Edin zubčevič, programski vodja 60. jazz festivala ljubljana

  Edin Zubčević

  programski vodja 60. Jazz festivala Ljubljana
  Morfem založba
  MIŠ založba
  Didakta založba
  Založba Grlica
  Medijski pokrovitelji

   
  Pokroviteljica velike nagrade SKS – knjiga leta 2020