Nagrade

  Schwentnerjeva nagrada

  Primož Premzl je prejemnik letošnje Schwentnerjeve nagrade za pomemben prispevek k razvoju založništva in knjigotrštva, za odličnost in preseganje povprečnosti, za dosežene poslovne uspehe, za inovativnost in kreativnost, za pedagoški prispevek in predajanje znanja ter dosledno upoštevanje visokih moralnih in etičnih standardov. V okviru Slovenskega knjižnega sejma jo podeljuje Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev (ZKZK) pri Gospodarski zbornici Slovenije.

  Obrazložitev Schwentnerjeve nagrade 202 >>

  Velika nagrada SKS - KNJIGA LETA 2020

  Nominiranke 2020

  Verjamemo, da imajo knjige v slovenski družbi posebno poslanstvo: s pisano besedo smo se vzpostavili kot narod, knjige so nas ohranjale in sooblikovale. Zavedamo se, da pot od rokopisa do knjige vključuje številne avtorje in strokovnjake, ki sodelujejo in delijo veščine in znanja na poti do končnega izdelka, ki je 500 let od iznajdbe tiska še zmeraj vsakič znova nov in svež. Zato želimo z nagrado opozoriti na dosežke slovenske založniške stroke, z njeno večplastnostjo, ki ocenjuje tako vsebinsko kot tudi likovno in grafično plat knjig, pa poudariti, da je knjiga celostna stvaritev.


  Nominirane knjige za veliko nagrado SKS – knjiga leta 2020:

  1. Zoran in Ivan Smiljanić: Črni plamen. ZRC SAZU in Zadruga Primorski dnevnik

   RC ZRC SAZU (strip).
  2. Miha Kovač: Berem, da se poberem. Mladinska knjiga (priročnik).
  3. Boštjan Videmšek: Plan B. UMco (humanistika, publicistika).
  4. Jože Pirjevec: Partizani. Cankarjeva založba (humanistika, strokovna monografija).
  5. Petra Pogorevc: Rac. Beletrina (literarno delo).

  Katera knjiga bo prejemnica naslova knjiga leta 2020?

  Strokovna žirija iz celoletne bere izvirne slovenske knjižne produkcije vsako leto izbere presežke v različnih žanrih in nominira 5 knjig, med katerimi obiskovalci sejma z glasovanjem izberejo najboljšo. Glasovanje bo potekalo na spletu. Vabimo vas, da eni od nominirank namenite svoj glas in tako sodelujete pri končnem izboru prejemnice velike nagrade SKS – knjiga leta 2020. Glasovanje bo potekalo od 23. do 26. novembra 2020, zmagovalko pa bomo razglasili v petek, 27. novembra, ob 18. uri.
  Podelitev nagrad >>
  Sodelovanje prinaša knjigo
  Sodelujočim glasovalcem bo tri-članska komisija izžrebala pet nagrajencev, ki prejmejo knjigo.

  Pogoji sodelovanja
  Vsak glasovalec se vpiše z e-naslovom ter glasuje za eno od petih nominiranih knjig. Z oddanim glasom glasovalec dovoljuje uporabo e-naslova za potrebe obveščanja. Pri štetju glasov bomo upoštevali le en glas s posameznega IP-naslova.

  O varovanju osebnih podatkov >>

  Nagrada Radojke Vrančič

  Prejemnica letošnje nagrade Radojke Vrančič, ki jo Društvo slovenskih književnih prevajalcev podeljuje za posebno uspele prevode leposlovnih, humanističnih in družboslovnih besedil iz tujih jezikov v slovenščino prevajalcem, starim do 35 let, prevajalka Lara Unuk. Nagrado prejme za  sklop prevodov štirih romanov – Ilias Venezis Številka 31328 (Cankarjeva založba, 2019), Makis Citas Bog mi je priča (Beletrina, 2019), Kalia Papadaki Dendriti (Goga, 2019) in Mirto Azina Hronidi Eksperiment (KUD Police Dubove, 2020).

  Več >>
   

  Nagrada za literarni prvenec

  Žirija v sestavi Diana Pungeršič (predsednica), Žiga Rus (član) in Veronika Šoster (članica) je med sedemindvajsetimi knjigami, ki so prispele na razpis, izbrala sledeče nominirance in nominiranki za nagrado literarni prvenec 36. Slovenskega knjižnega sejma:

  Sergej Curanović: Plavalec (Cankarjeva založba, 2019)
  Borut Kraševec: Agni (LUD Šerpa, 2020)
  Vesna Liponik: roko razje (Škuc, 2019)
  Anja Novak - Anjuta: Rane rane (Sanje, 2020)

  Ime nagrajenca ali nagrajenke bo znano v torek, 24. novembra, predstavitev pa bo v okviru programa 36. Slovenskega knjižnega sejma potekala v sredo, 25. novembra ob 11. uri v oddaji Literarna matineja na Radiu Slovenija, Tretji program – program Ars.

  Nagrado za literarni prvenec podeljuje Društvo slovenskih pisateljev.

  Morfem založba
  MIŠ založba
  Didakta založba
  Založba Grlica
  Medijski pokrovitelji

   
  Pokroviteljica velike nagrade SKS – knjiga leta 2020