ARS

  Sreda, 25. 11. 2020, ob 11. 05, Ars

  Literarna matineja: Nagrada za najboljši prvenec in nagrada Radojke Vrančič za mladega prevajalca 2020 

  Kako letošnja nagrajenca za najboljši prvenec in nagrado Radojke Vrančič vidita svoje ustvarjanje, tudi v trenutnih razmerah, kakšna so njuna ustvarjalna in delovna izhodišča, na kakšne težave sta naletela pri svojem delu – ob pogovoru z nagrajencema predstavljamo tudi odlomke iz izbranih del. Avtorja oddaje: Tina Kozin in Matej Juh

   

  Ponedeljek, 23.11. 2020, ob 17.00, Prvi program Radia Slovenija 

  Studio ob 17 h: Slovenska knjiga pred, med in po epidemiji    

  Ali lahko epidemija slovensko knjižno področje spodbudi, da bo poiskalo in uresničilo nove priložnosti, ali pa bo potopila tisto, kar se je že tako s težavo držalo nad gladino – in koliko potopov bo prinesla? Kako naprej? Je že znano novo ime vodstva Javne agencije za knjigo in kako naj Slovenski knjižni sejem deluje v virtualnem okolju, ki ga določajo multinacionalke, kot je Google? Gostje oddaje: dr. Ignacija Fridl Jarc, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo, Ingrid Celestina, direktorica knjigarne Libris in predsednica Društva slovenskih knjigotržcev, Mitja Ličen, direktor založbe Goga, in dr. Miha Kovač, profesor bibliotekarstva in član upravnega odbora Slovenskega knjižnega sejma. Voditelj oddaje: Aleksander Čobec.   

   

  Ponedeljek, 23.11. 2020, ob 14.05, Ars 

  Ars humana: 15 let Bukle za 15.000 knjig 

  Revija Bukla je že 15 let presečišče bralcev, literatov, založnikov in praktično vseh, ki jih zanimajo knjige. Kakšno zapuščino in vpliv je ustvarila v desetletju in pol? Kaj pomeni dejstvo, da ob 15. obletnici množične publikacije Slovenski knjižni sejem poteka virtualno? Kakšno prihodnost ima papir, ko pa se večina zadržuje na spletu? V Ars humani pretresamo talilni lonec pandemije, v katerem na spletu knjige tekmujejo s spletnim nakupovanjem oblačil, dostavo hrane na dom in spreminjanjem življenjskih ter nakupovalnih navad. Oddajo pripravlja Blaž Mazi. 

   

  Četrtek, 26. 11. 2020, ob 13.05, Ars

  Razgledi in razmisleki: O knjigi Martina Pollacka: Ženska brez groba 

  Martin Pollack je avstrijski novinar, pisatelj in prevajalec; njegovi predniki po očetovi strani so živeli v Laškem. V zgodovinskem delu Ženska brez groba, poročilo o moji teti se dotakne zgodbe svoje pratete Pauline Drolc, ki je po vojni umrla v improviziranem taborišču na gradu Hrastovec, pokopana pa je na neznanem kraju. Knjiga bo te dni v slovenskem prevodu Jerneje Jezernik izšla pri Celjski Mohorjevi družbi. Oddajo pripravlja Staša Grahek.