Založniška akademija

Strokovni program z gosti iz tujine, ki širi obzorja. Na 33. slovenskem knjižnem sejmu bodo sodelovali:

 • francoska založnica Teresa Cremisi
  Ugledna francoska založnica Teresa Cremisi, na čelu založbe Flammarion in znotraj holdinga Madrigall, utira knjigam pot med bralce. Rojena leta 1945 v Egiptu in dolga leta Milančanka, živi v Parizu. Bila je desna roka Antoina Gallimarda, ki vodi Madrigall – nadvse ugledno in po velikosti tretjo založniško skupino v Franciji - trenutno pa se ukvarja s pisanjem. Njen roman La Triomphante jeseni izide tudi v slovenskem prevodu. Vabljeni k branju
 • dvakratni Bookerjev nominiranec Tim Parks
  Tim Parks je romanopisec, esejist in prevajalec. Rojen je bil leta 1954 v Manchestru, študiral je na Cambridgeu in Harvardu; leta 1981 se je preselil v Milano, kjer deluje kot profesor prevajalstva na univerzi IULM v Milanu. Je poročen in ima tri otroke. Napisal je 14 romanov (mdr. Europa, Destiny, Cleaver, Dreams of Rivers and Seas in nazadnje In Extremis), dvakrat je bil nominiran za bookerjevo nagrado (za deli Europa in Judge Savage). Poleg literarnih del se je v 1990. letih začel ukvarjati s »dejstveno literaturo«: napisal je denimo Italian Neighbours in An Italian Education, ki predstavljata dve zelo osebni antropološki poročili o življenju v severni Italiji, Translating Style, ki je kot analiza italijanskih prevodov angleških modernistov prava strokovna klasika, v knjigi A Season With Verona pa sledi navijaški sezoni (veronskega) nogometnega kluba itn. V slovenščini je pri založbi Umco izšla njegova knjiga Pri miru sedeti nas uči. Zadnja tri leta piše spletne dnevnike o pisateljevanju, branju, prevajanju in podobnem za New York Review online. Nedavno je zbirko blogov objavil pod naslovom Where I am Reading From, v kateri med drugim govori o vplivu globalizacije na vsebine knjižnih del, o čemer bo govoril tudi v Ljubljani. Več...
 • ilustrator Martin Salisbury
  Martin je ilustrator in avtor številnih knjig o praksi in teoriji ilustracije knjig za otroke. O svoji stroki kot vabljeni predavatelj gostuje po vsem svetu, bil pa je tudi predsednik mednarodne žirije za nagrado ragazzi na sejmu otroške literature v Bologni.
  Po diplomi na umetnostnem kolidžu Maidstone v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je dolga leta kot neodvisni ilustrator sodeloval z vodilnimi britanskimi založniki, predvsem na področju mladinskega leposlovja in stvarne literature. Kot gostujoči predavatelj je več let poučeval na umetnostni akademiji Cambridge School of Art, nato pa bil imenovan za rednega profesorja. Danes je predstojnik katedre za ilustracijo. Leta 2001 je uvedel magistrski študij otroške ilustracije, ki je do danes postal vodilni svetovni tovrstni program z okoli 150 študenti iz 29 držav.
  Njegove knjige so bile prevedene v več kot deset jezikov in doživele več ponatisov. Več…  
 • profesor ustvarjalnega pisanja Andrew Cowan
  Eden izmed gostov na letošnji Založniški akademiji bo dr. Andrew Cowan, direktor programa za ustvarjalno pisanje na University of East Anglia, v svojem predavanju Vzpon ustvarjalnega pisanja pa bo predstavil ta študijski program in njegovo nadgradnjo v doktorski študij ustvarjalnega pisanja. Govoril bo tudi o povezovanju oz. vključevanja študija ustvarjalnega pisanja na University of East Anglia v program Mesta literature Norwich. Z dogodkom želimo spodbuditi razpravo, ali Mesto literature Ljubljana potrebuje univerzitetni študijski program ustvarjalnega pisanja. Dr. Andrew Cowan je avtor petih romanov in dobitnik številnih literarnih nagrad. Njegova dela so bila prevedena v številne jezike.

 • nemški založnik Gerhard Steidl
  Gerhard Steidl je uveljavljen nemški založnik, ki je v svoji dolgi založniški karieri poskrbel za to, da so v nemščini izšla dela številnih pomembnih svetovnih piscev, kot so Halldor Laxness, Edna O'Brien in Maeve Brennan, skrbel pa je tudi za prevodne pravice Guntherja Grassa. Leta 1994 je začel izdajati knjige najpomembnejših svetovnih fotografov, kot so Joel Sternfeld, Bruce Davidson, Robert Frank, Robert Adams, Karl Lagerfeld in številni drugi. Steidl za vsako knjigo, ki jo objavi, osebno izbere papir, določi vezavo ter nadzira vse faze v izdelavi knjige. Deluje tudi kot kurator pri pripravi številnih fotografskih razstav. V Ljubljani bo predaval o potencialih in omejitvah digitalnih in analognih medijev, o razlikah med tiskanimi in elektronskimi knjigami, ter nenazadnje o tem, kako živi in deluje založniška hiša Steidl. 

 • illustrator Axel Scheffler
  Axel Scheffler je eden najbolj znanih otroških ilustratorjev. Zaslovel z Zverjascem, ki ga je ustvaril z pisateljico Julio Davidson, v slovenščini pa njegove ilustracije krasijo tudi prevode del Roalda Dahla. V Ljubljani bomo z njim pripravili dva dogodka za otroke, v okviru Založniške akademije pa se bo Darja Marinšek z njim pogovarjala o njegovem delu in o sodobni knjižni produkciji za otroke.

 

Kontakt: dr. Miha Kovač ( E Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.)

 

PROGRAM - Založniška akademija

twitter

Odpiralni čas
SR, ČE: od 9. do 20. ure
PE, SO: od 9. do 22. ure
NE: od 9. do 18. ure