Pisateljski oder

V skrbno koncipirano obilje dogodkov letošnjega programa na Pisateljskem odru je zakoračil nov programski sklop POVEJ. Kako je, ko si star pisatelj, kako je, ko si vrhunski avtor in delaš za 50 centov na uro, kako je pisati kot »provincialec«? Kako se v medijih počuti pisatelj? Kako na spletu? Gre za ustvarjalno inovativnost, prilagajanje, populizem?
Tudi letošnji izbor pesnikov Mednarodne prevajalske pesniške delavnice, ki jo ob podpori Javne agencije za knjigo Republike Slovenije ter LAF organizira Center za slovensko književnost, predstavlja angažirano oziroma politično poezijo, ki je v današnjih turbulentnih časih vse bolj pogosta. Delavnica bo zato prinesla tudi izmenjavo političnih idej in vprašanj, kako daleč gre lahko poezija pri svoji angažiranosti. Na Pisateljskem odru bodo izsledke delavnice v kontekstu svojega pisanja predstavili: švedska pesnica mlajše generacije Kristín Bjarnadóttir, pesnica s Ferskih otokov Sissal Kampmann, v Švici živeča italijanska pesnica Laura Accerboni, galicijski pesnik Isaac Xubín, hrvaški avtor Marko Pogačar ter pisatelj Esad Babačić.
V pogovorih z avtorico in mag. sociologije Nino Dragičević – v programskem sklopu FUNKCIJE JEZIKA – ne bo govora le o literarnih delih, temveč tudi o njihovih kontekstih; nova pesniška zbirka Notranje zadeve Tiborja Hrs Pandurja, literatura (za) druge, kot jo pišeta, bereta in živita Nataša Velikonja in Gabriela Babnik, nastajajoča zbirka Vena Tauferja in dinamika ustvarjanja v dolgem časovnem obdobju. Kakšna je distopična funkcija jezika Sebastijana Preglja, če je distopično nasprotno utopičnemu?
Vsak dan – gostje IZ SVETA. Med njimi – v pogovoru s Tanjo Petrič – Wolf Biermann, veliko ime nemškega pesniškega, kantavtorskega in aktivističnega prizorišča. Tamara Bach, prav tako iz Nemčije, je slovenski publiki najbolj poznana po romanu Ostanki poletja (Družina, 2017, prevod Alenka Novak). V rezidenci Društva slovenskih pisateljev – Pisateljskem ateljeju Daneta Zajca bo med Slovenskim knjižnim sejmom ustvarjala izjemna ukrajinska avtorica Katerina Kalitko, ki je leta 2015 na mednarodnem literarnem festivalu Vilenica prejela pisateljsko štipendijo Srednjeevropske pobude; z njo se bo na Pisateljskem odru pogovarjala Lidija Dimkovska.
V okviru programa na Pisateljskem odru bomo predstavili tudi več novosti slovenskih založb, ustvarjanje mladih avtorjev z že prepoznavnimi poetikami, na odru bo podeljenih več nagrad … In veselimo se vnovičnega sodelovanja z Radiem Slovenija – programom ARS.
 
Kontakt: Nina Kokelj (E Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

PROGRAM - Pisateljski oder

twitter

Odpiralni čas
SR, ČE: od 9. do 20. ure
PE, SO: od 9. do 22. ure
NE: od 9. do 18. ure