Gostujoče mesto

Mesto v gosteh: Radovljica

Radovljica z okolico je od nekdaj dežela ustvarjalnih ljudi. Od Karavank na severu do Lipniške doline in Jelovice na jugu se razprostira lepa narava z vasicami in kraji, kjer domujejo posebne zgodbe: glasba bratov Avsenik, smuči Elan, brezjanska Bazilika, žeblji iz Krope in Kamne Gorice ter kot krona mestno jedro Radovljice z graščino in izjemnimi dogodki.

Staro mestno jedro Radovljice velja za eno najlepše ohranjenih v Sloveniji, ob vhodu vanj pa se nahaja edini ohranjeni mestni jarek pri nas. Čeprav je staro jedro s hišami iz 16. in 17. stoletja ter baročno graščino že samo po sebi pravi muzej v malem, v stavbah domujejo tudi Čebelarski muzej, Mestni muzej, Galerija Šivčeva hiša in muzej Lectarska delavnica. Osrednji trg, Linhartov trg, je dobil ime po prav tu rojenem Antonu Tomažu Linhartu. Njegovemu delu in življenju, pa tudi na splošno dobi razsvetljenstva, je posvečena stalna razstava Mestnega muzeja.

Preplet tradicije in narave je začutiti v okolici mesteca. V Begunjah pogled na hribe izpred Avsenikove domačije, v kateri je tudi muzej, kar vabi v svoje naročje. Nič čudnega, da je tudi Slavko Avsenik prav v njem našel navdih za številne skladbe. »Je lepša dežela še kje, kot naša kjer sem doma?« je prepeval pred tisočglavimi množicami oboževalcev.

Največje slovensko romarsko sedišče, Brezje, je le nekaj kilometrov stran. Poleg bazilike je pred kratkim temeljito obnovljeni Muzej jaslic, v katerem se srečuje ljudska ustvarjalnost vsega sveta. 

Na drugi strani reke Save pa se pod gozdnato planoto Jelovice skriva Lipniška dolina. Poseben pečat ji daje kovaška tradicija. Kropa velja za zibelko slovenskega kovaštva, nekoliko manjša pa je sosednja Kamna Gorica. Kovači, o katerih je pisal v svojih pesmih tudi Oton Župančič, so stoletja dolgo kovali žeblje. V drugi polovici 20. stoletja so se z Jožetom Bertoncljem na čelu postavili v sam vrh umetniškega kovanja. O pestri zgodovini pričajo ohranjeno trško jedro v Kropi, Kovaški muzej in Vigenjc Vice.

Radol'ca pa nista samo zgodovina in lepa narava. So tudi izvrstna kulinarika ter različne možnosti za rekreacijo v naravi: kolesarjenje, pohodništvo, golf, jahanje, ribolov, lokostrelstvo, jadralno letalstvo in padalstvo.

V zadnjih letih je Radovljica ob tradiciji leške Gorenjke in dveh manjših lokalnih čokoladnic tudi vse bolj mesto čokolade. Naslednji Festival čokolade bo v Radovljici potekal med 20. in 22. aprilom 2018. Poleg njega pa se v Radovljici in njeni okolici dogajajo tudi Festival Radovljica, Festival Avsenik, Okusi Radol'ce in številne manjše prireditve.

Kontakt: Javni zavod Turizem in kultura Radovljica, TIC Radovljica (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.)

 

PROGRAM - Gostujoče mesto

twitter

Odpiralni čas
SR, ČE: od 9. do 20. ure
PE, SO: od 9. do 22. ure
NE: od 9. do 18. ure