twitter

Napovedujemo: 35. Slovenski knjižni sejem, od 26. novembra do 1. decembra 2019

Literatura

Čeprav se v sklopu Slovenskega knjižnega sejma predstavljajo predvsem dela sodobne madžarske književnosti, bodo obiskovalci lahko naleteli tudi na že dobro poznane romane. V sklopu priprav na Slovenski knjižni sejem je spomladi pri založbi Beletrina izšel roman „Dečki Pavlove ulice” Ferenca Molnárja, ki velja za zimzeleno delo madžarske mladinske literature. V povezavi z vsebino romana se trenutno odvija tudi vseslovenski natečaj, na katerem bo glavna nagrada za zmagovalni šolski razred izlet v Budimpešto. Na izletu se bodo šolarji lahko v živo sprehodili po krajih, kjer so dečki Pavlove ulice bili boje z Rdečesrajčniki. Prav tako zgodnejšega nastanka je z globoko filozofijo prepojeno delo Sándorja Máraija, ki bo v slovenščini sedaj izšlo prvič, in sicer pri založbi Totaliteta.

Predstavljena bo tudi antologija sodobne madžarske poezije, za katero je poskrbela založba Beletrina, LUD Literatura pa izdaja izbrane pesmi Otta Tolnaija, pesnika Jadranskega morja. Največje zanimanje bo zagotovo požela slovenska izdaja Nádasovih „Vzporednih zgodb”, vendar pa tudi Földényijeva zbirka esejev „Melanholija” zagotovo ne bo zaostajala.

Knjigi „Budimpešta pripoveduje” Kinge Tittel in „Pred ogledalom” Éve Janikovszky priporočamo vsakomur, ki želi svoje otroke za božične praznike presenetiti s čudovitimi otroškimi knjigami , kdor pa uživa ob branju kriminalk, pa naj seže po knjigi „Budimpešta noir” Vilmosa Kondorja in si z njo popestri decembrske praznike.

Program 34. SKS za android in iOS