Država v fokusu: Madžarska

MADŽARSKA!

Madžarske, države, ki jo je 34. Slovenski knjižni sejem predstavlja v fokusu in vzhodne sosede Slovenije večina državljanov ne pozna dobro, čeprav gre za zelo zanimivo državo z bogato zgodovino in kulturnim vplivom, ki sega tudi k nam. Tokrat vas vabimo na odkrivanje njenih skrivnosti na krilih knjižnih izdaj. V Cankarjevem domu boste spoznali aktualne avtorje, dela in založniške hiše. In ker je gastronomija odličen ambasador nacionalne kulture, bodo izbrana doživetja tudi za brbončice.

V programu napovedujemo:

Hot Jazz Band so dediči čudovitega obdobja glasbene zgodovine, ki ga z eno besedo opisujemo preprosto kot obdobje jazza. V repertoarju skozi lastno interpretacijo oživljajo 20’, 30’ in 40’ leta, zgodnji jazz, swing in dixieland revival, ob tem pa ne pozabljajo na bogato zapuščino madžarskih ustvarjalcev iz istega obdobja. Glasba, ki jo igrajo, nam v spomin prikliče zvezdnike, kot so Katalin Karády, Pál Kalmár, Gyula Kabos, Louis Armstrong, Benny Goodman in Bing Crosby, ter skladatelje, kot so Rezső Seress, Alfréd Márkus, Szabolcs Fényes, George Gershwin, Duke Ellington in Fats Waller. Hot Jazz Band, verjetno najuspešnejša madžarska jazzovska zasedba!

Cimbalist Miklós Lukács, nedvomno eden najbolj izstopajočih akterjev na madžarski glasbeni sceni, je svoj lastni trio z imenom Cimbiózis (Cimbioza) ustanovil leta 2013, skupaj z bobnarjem Istvánom Balóm in kontrabasistom Györgyem Orbánom, s katerima je igral že v številnih drugih zasedbah. „Ko sem sestavljal ta trio, sem imel v mislih komorno glasbo, kjer leži na vseh elementih enakovreden poudarek. Ime skupine pa odraža ključno vlogo simbioze, ki vlada med glasbeniki,” je pojasnil Lukács, čigar virtuozna igra v povezavi s konstantnim raziskovanjem zmožnosti tega edinstvenega glasbila vedno znova očara njegovo občinstvo. Z voljo do eksperimentiranja iz inštrumenta izvablja nove in nove zvoke, hkrati pa z nenavadno lahkotnostjo  prestopa meje med glasbenimi žanri. V njegovi glasbi sta prisotna tako jazz kot klasična glasba, in v nobenem trenutku ni mogoče soditi o tem, kateri vpliv prevladuje.  

The Station (Postaja) je plesna predstava, ki sta jo zasnovala (in v njej tudi igrata) Ferenc Fehér in Dávid Mikó. Namesto o lepi družini, ki postopa na postaji in čaka, ta zgodba raje govori o nečem drugem... Osvobodi se, če moreš!

Več o programu: Luka Novak (E Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.)

 

 

twitter