twitter

Napovedujemo: 35. Slovenski knjižni sejem, od 26. novembra do 1. decembra 2019

Natisnite si majico

 

 

 

 

Za medije

NAJBOLJE OBLIKOVANA KNJIGA 2018

1. NOVA KATEGORIJA (enkratna): IVAN CANKAR

Delo: Zbirka Cankar v stripu (Moj lajf, Hlapec Jernej in pasja pravica, Hlapci: Ko angeli omagajo)
Avtorji:
Moj lajf; ilustracije Tanja Komadina & Boštjan Gorenc - Pižama
Hlapec Jernej in pasja pravica; ilustracije Igor Šinkovec & Žiga X Gombač
Hlapci: Ko angeli omagajo; ilustracije Damijan Stepančič & Andrej Rozman - Roza
Avtorja projekta Cankar v stripu: dr. Uroš Grilc, Lena Jevnik
Oblikovanje: dr. Petra Černe Oven
Založba: Škrateljc, Zavod za kulturo, izobraževanje in šport, 2017

Žirija ni mogla spregledati dejstva, da je letošnje leto zaznamovano z izdajami o Ivanu Cankarju (številka se vzpenja proti štiridestim naslovom), zato se je odločila, da vsem knjigam, ki so izšle kot počastitev pisatelju v zadnjih dveh letih, dodeli samosvojo ekskluzivno kategorijo, poimenovenovano kar IVAN CANKAR.
Med njimi smo izbrali svojevrstno zbirko, ki nam sodobno približa življenje in delo Ivana Cankarja, se hudomušno poigrava z vsem nam dobro znano vsebino. V prevodu gre za drzno avtorsko interpretacijo, ki bo v bralsko veselje otrokom, mladini in tudi starejšim.
Vsak posamični naslov pripelje novo vznemirjenje, drugo risarsko roko in nov besednjak. Iskrivo delo zaokroži nevsiljivo oblikovanje.

2. Najbolje oblikovana knjiga – MONOGRAFIJE in BIBLIOFILSKE IZDAJE

Delo: Sanne Katainen, PEACE DANCE (Ples miru)
Avtorji:
Photography layout: The Angry Bat & Sanne Katainen
Art direction & typesetting: Anja Delbello & Blaž Vesel / AA
Založba: The Angry Bat, 2018 (Matej Sitar)

Fotografske knjige so v Sloveniji razmeroma redke, še posebej takšne, v katerih skupaj ustvarjajo tuji in domači avtorji. Delo Peace dance (Ples miru) finske fotografinje Sanne Katainen je pravi dar oblikovalsko zahtevnim odločitvam, ki morajo na vsakem prelomu vsaki fotografiji pustiti tako njen lastni prostor predstavitve na formatu, hkrati pa morata obe strani odprte knjige »zaplesati« kot usklajen plesni par v harmoničnem duetu.

3. NOVA KATEGORIJA – KNJIGA KOT OBJEKT

Delo: Opium Clippers (Opijske ladje)
Avtorica: Neja Tomšič
Oblikovanje: Neja Tomšič in Boštjan Pavletič
Založba: Rostfrei Publishing, 2018

Pred nami je nevsakdanje delo, ki ni knjiga v klasičnem pomenu besede, je bolj dokumentarni fotografski zapis na papirju, ki spremlja umetniški projekt Opijske ladje.

4. Najbolje oblikovana knjiga – STRIP in KARIKATURA

Delo: Ivan Cankar: podobe iz življenja
Avtorja: Zoran Smiljanić, dr. Blaž Vurnik
Oblikovanje: Katja Kastelic
Založba: Muzeji in galerije mesta Ljubljana & Forum, 2018 (posebna izdaja revije Stripburger)

Knjiga v stripu ali strip v knjigi? Življenje v slikah, od zibelke pa do groba, z veliko »postajališči«, opremljenimi z izjavami in citati. Preplet različnih likov, prava mera življenjske faktografije, domiselnih tekstovnih prehodov in spretno poigravanje z likovno simboliko, z različnimi risarskimi slogi. Knjiga, ki nam približa in »vcepi« Cankarja v glavo.
Nevsiljivo grafično oblikovanje sledi stripovski črno-beli maniri, ki namesto z barvo učinkuje z besedami. Zajeten format in lepo berljiva vsebina.

5. Najbolje oblikovana knjiga – POLJUDNA

Delo: Novi Maribor - mesto v dvajsetih in tridesetih letih 20. stoletja
Avtorja: Primož Premzl, Maja Godina Golija
Oblikovanje: Matjaž Wenzel / Milimeter studio
Založba: Umetniški kabinet Primož Premzl, 2017

Ne zgodi se pogosto, da Maribor v Ljubljani zmaga!
Ne morem ubežati vtisu, da iz te knjige zre vame popolnoma drugačen, stilski Maribor. V notranjosti knjige je prava zakladnica starih fotografij, različnih tiskovin, plakatov in drugega slikovnega gradiva. Bogato ilustrirana knjiga, ki s premišljeno vizualno zasnovo in zelo kultivirano uporabo različnih črkovnih vrst (po domače tipografij) uspešno krmari med modernim retro pridihom in zgoščenim faktografskim podajanjem vsebin. Struktura, ritem, barva, izbira pisave, vse je tukaj odlično upeljano in brezhibno diha skupaj z vsebino.

6. Najbolje oblikovana knjiga – KNJIŽEVNOST (Zbirka)

Zbirka: Prišleki (različni avtorji)
Oblikovanje ovitkov: Zoran Pungerčar
Založba: LUD Literatura, 2018

Nemogoče je spregledati drzno in osupljivo barvito zbirko izvirne slovenske proze Prišleki, katerih knjižne ovitke oblikuje Ilustrator in grafični oblikovalec Zoran Pungerčar. Dominantna ilustracija na ovitku zabriše meje konvencionalne knjižne ikonografije, ustvarja samo svoj likovni prostor, ki se prilagaja vsebini knjige, kolikor je to potrebno in kolikor ji oblikovalec dopušča. Dosledna in koeksistenčna vizualna podoba, ki diha z časom.
(Naj pripomnemo, da je notranji prelom klasično zasnovan in korektno sledi ovitku brez večjih ambicij, da bi se oblikovno še bolj združila.)
Ob tej nagradi bi pohvalili še knjizni zbirki:
- Previharimo viharje, Založbe Sophia in koegsistenčno podobo Znanstvene založbe FF

7. Najbolje oblikovana knjiga – POEZIJA

Delo: Zbogom, fašisti (Zbirka Hiša pesmi)
Avtor: Marko Tomaš
Oblikovanje in umetniško vodenje: Radovan Jenko
Založba: Založba Sanje, 2018
Izkušeni oblikovalski maček, Radovan Jenko, je z likovno podobo zbirke Hiša pesmi, ki jo izdaja Založba Sanje, tudi pri tem delu pričaral fragmentarno ostrino in sentiment poezije mostarskega pesnika Marka Tomaša. Ostra navzven, delikatno občutljiva navznoter. Čeprav bi iz naslova lahko sklepali drugače, gre pri tej knjigi za večinoma ljubezenske pesmi, nekatere med njimi nimajo srečnega konca, stal je spomin nanje in sanje. Z delikatno uporabo svetlo modre barve in nevsiljivo tipografsko rešitvijo izzveni ta knjiga kot mala oblikovalska relikvija. Videti je, kot da se je ves notranji naboj Tomaševe poezije, celoten kontigent besed in občutkov, zlil skupaj in naselil v ilustracijo na knjižnem ovitku, ki na prvi pogled bolj deluje kot umetniška grafika in manj kot knjižna naslovnica ... dramatičnen videz, zabrisana prostoročna pisava, košček barve, ki zmoti črno-beli videz grafičnega lista. Izbira materiala in izvedba sta na visoki ravni.

8. Najbolje oblikovana knjiga – ZNANSTVENA IN STVARNA LITERATURA
Delo: PROJEKT: NOVA GORICA
Avtor: Tomaž Vuga
Oblikovanje in prelom: studiobotas
Založba: ZRC SAZU, Inštitut za kulturne in spominske študije, 2018

Ko si namesto suhoparne zgodovinsko urbanistične strokovne objave avtor zamisli knjigo o mestu kot osebno pripoved njegovega lastnega sprehoda skozi gozd, ki »ni gozd kot celota«, bralca lahko le konistenten, jasen in pregleden, pa vendar subtilen oblikovalski prelom in prijazen format zanesljivo popeljeta skozenj, da bi se ne izgubil v goščavi spomin(k)ov, načrtov, zgodovinskih letnic in vseh drugih dejstev.

9. Najbolje oblikovana knjiga 2018
Delo: Nekaj zelo zelo lepega
Avtorica: Neža Maurer
Ilustracija in oblikovanje: Barbara Ogrič Markež
Založba: Založba Sanje, 2018

Pri pričujoči knjigi poezije Nekaj zelo zelo lepega je bila odločitev žirije popolnoma enotna. Gre za vrhunski izdelek, ki s svojo subtilno likovno govorico nagovarja bralca, diha z njim ter mu z vsako novo stranjo odpira nov pogled in novo doživetje. Preprosto, knjiga, pri kateri že na prvi strani vzdigneš obrvi, listaš naprej in listaš in listaš ... in se čarovnija ne neha.

Slike se ujemajo z besedami, besede se ujemajo z barvami, barve se ujemajo z belino, belina se ujema z globokimi vdihi.

Oblikovalka Barbara Ogrič Markež, ki je tudi avtorica ilustracij v knjigi, je z domiselno uporabo likovnih elementov, izbiro pisave, z menjavo različnih velikosti ustvarila ritem, napela nek imaginarni oblikovalski dramaturški lok, ki diha skupaj z poezijo. Avtorica je premišljeno zasnovala vsak detajl. Gre za vrhunski oblikovalski izdelek, ki je koeksistenčno izpeljan ob spremljavi dobre tiskarske izvedbe in dodelave.


Žirija: Jasna Andrić, predsednica

Člana: Žare Kerin in mag. Maja Gspan

 

Program 34. SKS za android in iOS