twitter

Napovedujemo: 35. Slovenski knjižni sejem, od 26. novembra do 1. decembra 2019

Natisnite si majico

 

 

 

 

Za medije

Najboljša poslovna knjiga 2018

Najboljša poslovna knjiga 2018 po izboru Združenja Manager in GZS - Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev je Podjetniška država, avtorice Mariane Mazzucato, ki je izšla pri Založbi Umco.

V ožji izbor sta se uvrstili tudi knjigi Hvalnica počasnosti, Carla Honoréja, in Ujetniki omrežij, Alija Žerdina.V okviru 34. Slovenskega knjižnega sejma, novembra 2018 v Cankarjevem domu, je Združenje Manager v sodelovanju z GZS – zbornico knjižnih založnikov in knjigotržcev, že šesto leto zapored izbralo najboljšo poslovno knjigo. Komisija, ki so jo sestavljali Marjana Lavrič Šulman, Tanja Blatnik, Zdravko Kafol, Diana Jecič, Enej Kirn, Saša Mrak in predsednik Anton Papež, je pregledala 15 knjig zelo širokega spektra, od makroekonomskih naslovov, specializiranih poslovnih knjig do priročnikov.

V ožji izbor je komisija uvrstila tri knjige.

Knjiga Ujetniki omrežij, publicista Alija Žerdina, je izšla pri založbi Umco. Gre za vpogled v delovanje socialnih omrežjih, ki tematizirajo pomembne sociološke fenomene in zgodovinske dogodke, tako v Sloveniji kot po svetu. Zgodba o omrežjih moči se začne s tem, kako se je Žerdin v Brooklynu srečal z Michaelom Schwartzem, pionirjem raziskovanja ameriških korporativnih omrežij, v katerih je skoncentrirana ameriška finančna in gospodarska moč. Avtor vlogo in moč omrežij odlično prikaže skozi konkretne primere, začenši z dinastijo Rockeffelerjev, kasneje z omrežji in prepleti v jugoslovanskem in slovenskem prostoru, tako da bralcu približa razumevanje dogajanja tudi pri nas. Avtor delo zaključi s poglavjem o »samopomoči«, ko se slehernik ujame v določeno omrežje. Čeprav ima omrežje asociativno negativen prizvok, lahko deluje za skupno dobro. Konec koncev je vsak posameznik v nekem omrežju, le vprašanje je, za kakšno dobro bo v tem omrežju deloval.

Drugi knjiga, ki se je uvrstila v ožji izbor, je delo Carla Honoréja, Hvalnica počasnosti, ki je izšla pri založbi Chiara. Zmernost, kakovost in prava mera, ko gre za čas in dobrine (ali denar), lahko zamenjajo današnje hlastanje po vsem, kar lahko dosežemo ali dobimo. Zaradi dolgega delovnika smo neproduktivni, delamo več napak, smo nesrečni in bolni. Zdravniške ambulante so polne ljudi, ki trpijo zaradi težav, povezanih s stresom: nespečnost, migrene, povišan pritisk, astma in črevesne težave, če jih omenimo le nekaj. Knjiga je dala velik zagon novim gibanjem za počasnejši in kvalitetnejši način življenja. In avtor sploh ne pravi, da hitrost ni dobra. Knjigo je komisija uvrstila v ožji izbor, saj je pomembna z vidika osebnega razvoja in odgovornosti do samega sebe.

Za najboljšo poslovno knjigo 2018 pa je komisija izbrala knjigo Podjetniška država, razkrinkavanje zmot o javnem in zasebnem sektorju. Avtorica knjige je profesorica ekonomije inovativnosti na Univerzitetnem kolidžu v Londonu Mariana Mazzucato. Knjiga, ki je izšla pri založbi Umco, vzbuja še kako potrebno debato o vlogi države pri stimulaciji gospodarske rasti, do katere pripeljejo dolgoletne inovacije. Do nedavnega je veljalo, da naj bi razmeroma pasivna država predvsem poskrbela za ugodno ekonomsko okolje, ostalo pa bo potem opravil podjetni zasebni sektor. Knjiga ovrže zmoto o nerodni, birokratski državi nasproti dinamičnemu, inovativnemu zasebnemu sektorju in ugotovi, da zasebni sektor najde pogum za investiranje šele potem, ko je podjetniška država že naredila tvegane investicije. Vsa gospodarstva potrebujejo podjeten zasebni in javni sektor ter razumevanje vloge obeh, zato da bomo skupaj še bolj konkurenčni, uspešni in navsezadnje tudi vključujoči. In to mora biti zasluga vseh.

Priznanje za Najboljšo poslovno knjigo je iz rok predsednika komisije Antona Papeža prejel dr. Samo Rugelj, založba UMco.

Program 34. SKS za android in iOS